Decoration

Cât de aproape este destul de aproape?

Plecând de la cele spuse Robert Capa, care, odată spunea “Dacă fotografiile tale nu sunt suficient de bune, nu ești destul de aproape”, am încercat să deslușesc semnificația acestei afirmații. Despre Robert Capa sau Endre Friedmann, pe numele lui adevărat, puteți găsi mai multe accesând linkul acesta.

În mare, Robert Capa a fost unul dintre cei mai mari fotografi de război ai lumii și de asemenea cofondatorul Magnum Photos la Paris împreună cu  David “Chim” Seymour, Henri Cartier-Bresson, George Rodger și William Vandivert.

Magnum Photos a fost prima asociație la nivel mondial a fotografilor freelanceri din toate lumea și se bucură de un prestigiu deosebit și în zilele noastre.

Bineînțeles, luată ad litteram, această afirmație nu este întotdeauna valabila căci astfel toți fotografii de closeup și macro ar fi minunați, cum de altfel ar fi și toate fotografiile făcute astfel. Acest lucru însă nu este adevărat.

Totuși, afirmația lui Capa este corectă în contextul unei analize făcute dincolo de impulsul superficialității. Astfel distanţa joacă un rol extrem de important în realizarea unei fotografii de înaltă calitate, claritate și emoție în cele din urmă.

Distanta influențează dramatic câmpul de profunzime și nivelul de detaliu iar separarea planurilor devine din ce în ce mai evidentă cu cât aceasta se micșorează.

În fotografia de portret acest lucru are o importanţă covârșitoare căci atenția privitorului este direcționată decisiv către subiectul ales fără elemente care să distragă sau să aglomereze imaginea.

Posibilităţile fotografiei creative, cu mesaj şi încărcătură emoțională, se lărgesc considerabil către multiple genuri de fotografie cum ar fi fotografia comercială.

Bineînțeles că nu numai distanta, caci de la ea am pornit, influențează toate aceste aspecte însă, ea poate juca un rol decisiv în combinație cu celelalte metode cunoscute sau în situația imposibilității utilizării acestora.

Recunosc, toate cele de mai sus sunt aspecte destul de tehnice, poate prea puțin cunoscute unora dintre voi însă as vrea să știți că da, mai aproape e mai bine, după cum este foarte bine sa utilizaţi la maxim lumina, obiectivele, punctul de stație și toate celelalte lucruri de care daca va folosiți la maximum puteți realiza o fotografie reușita.